« terug naar vorige pagina

Gegevens uitwisselen via LSP

Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende arts, een andere apotheek of de Huisartsenpost. Dan is het belangrijk dat de zorgverlener snel en gemakkelijk uw belangrijkste medische gegevens kan inzien. Dn heeft hij snel een goed beeld van uw medische situatie. En krijgt u de juiste zorg. Zorgverleners willen daarom graag elektronisch medische gegevens kunnen opvragen. ook ‘s avonds  en in het weekend. Zij gebruiken hiervoor een speciaal en beveiligd netwerk: de zorginfrastructuur. Dit netwerk wordt beheerd door VZVZ en zorgt voor het snel en betrouwbaar uitwisselen van medische gegevens. De huisartsen van de Lange Brink zijn aangesloten op de zorginfrastructuur. Wij raden u aan u op te geven, indien u dat wenst. Het uitwisselen kan alleen wanneer men daar toestemming voor gegeven heeft.

Toestemming geven: Wilt u dat andere zorgverleners (een samenvatting van) uw medische gegevens kunnen inzien? Geef dan uw huisarts en apotheek toestemming voor het beschikbaar stellen van uw gegevens. U moet bij elke zorgverleners apart toestemming verlenen dus en bij de apotheek en bij de huisarts en bij de dienstapotheek.

Regel uw toestemming via de website:  https://www.volgjezorg.nl kunt u ook nog meer informatie vinden over de uitwisseling van gegevens. Er liggen ook nog folders van VZVZ , voorzien van een antwoordstrook, in de wachtkamer. wanneer u de antwoordstrook inlevert bij de assistente wordt uw wens ten aanzien van al dan niet toestemming geven verwerkt in uw dossier.

Meer informatie

  • Nee, je eigen medische gegevens bekijken via Volgjezorg is niet mogelijk. Volgjezorg heeft geen toegang tot die gegevens. Als patiënt heb je wel altijd het recht om je eigen medische gegevens in te zien. Vraag dat na bij je zorgaanbieders die een dossier over je bijhouden. Via Volgjezorg kun je wel zien wat er met je medische gegevens is gebeurd bij de uitwisseling tussen zorgaanbieders via het Landelijk Schakelpunt.

  • Volgjezorg is een website voor iedereen die vaak of soms zorg nodig heeft. Eigenlijk voor iedereen dus, want we komen allemaal wel eens bij een zorgaanbieder, zoals onze huisarts, apotheek of medisch specialist. Op Volgjezorg kun je online je toestemming regelen voor het uitwisselen van je medische gegevens door je zorgaanbieders. Dat doen zij via het speciaal hiervoor ontwikkelde en beveiligde Landelijk Schakelpunt (LSP). Vervolgens kun je op Volgjezorg volgen wat er met jouw gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt: wie deelt welke soorten gegevens, wie heeft ze bekeken en wanneer is dat gebeurd? Worden je gegevens bekeken dan kun je daar zelfs een melding van krijgen. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er met jouw medische gegevens gebeurt. 

  • Zeker niet. Deelname is voor iedereen vrijwillig. Patiënten bepalen zelf of zij toestemming willen geven aan hun zorgaanbieders om hun medische gegevens te delen. Zorgaanbieders bepalen zelf of zij willen aansluiten op het Landelijk Schakelpunt.

  • Nee, in het Landelijk Schakelpunt worden geen medische gegevens opgeslagen. Die gegevens blijven gewoon waar ze al stonden: in de computersystemen van je zorgaanbieders. Het Landelijk Schakelpunt bevat alleen een verwijsindex met burgerservicenummers (BSN’s). Aan de hand van je BSN kan je zorgaanbieder via deze verwijsindex zoeken welke andere zorgaanbieders medische gegevens over jou delen. 

  • Door in te loggen op de ‘Persoonlijk Omgeving’ op Volgjezorg kun je een overzicht Uitgewisselde informatie bekijken. Daarin zie je welke zorgaanbieders jouw medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt hebben gedeeld en wanneer dat was. Je kunt ook een overzicht per post opvragen. Dat kan door dit formulier in te vullen. 

    Je kunt bij jouw zorgaanbieders navragen of zij jouw toestemming hebben verwerkt en of zij jouw medische gegevens delen met andere zorgaanbieders.  

  • Nee, je geeft je huisarts en je apotheken één keer toestemming. Dan kunnen zij jouw burgerservicenummer aanmelden bij het Landelijk Schakelpunt. Andere zorgaanbieders kunnen jouw medische gegevens dan bekijken als dat nodig is voor jouw behandeling. Voor het bekijken van je gegevens hoef jij geen toestemming nodig meer te geven.